Foto: SVT

Polisen oroliga för häktet i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Halmstad måste antingen flyttas till bättre lokaler eller läggas ner. Det menar Kriminalvården, som nu diskuterar framtiden för häktningsverksamheten. Diskussionerna oroar Hallandspolisen, som anar stora resursproblem om häktet försvinner.

På häktet i Halmstad finns i dag tio platser. För få, menar Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland. Han blir orolig av tanken på att häktet helt skulle försvinna.

Vi ägnar oss redan åt runt 400-450 timmars transporter i månaden. Skulle häktet läggas ner eller flyttas till andra platser kan det fördubblas. Då kan man ju bara räkna på hur många polistimmar som skulle gå åt.

Timmar som borde användas till annan polisiär verksamhet, förklarar Mats Palmgren.

Tillfälliga lokaler

Frågan om häktets vara eller icke vara i Halmstad är egentligen inte ny. Sedan 2013 inryms häktet i tillfälliga lokaler, som ursprungligen är anpassade bara för kortare gripanden. Varje halvår prövas det om det ska vara kvar eller inte. Men diskussionerna har aldrig lyfts till generaldirektörsnivå inom Kriminalvården förrän nu. Kriminalvården ser över uppbyggnaden i hela landet, och diskussionen om häktet i Halmstad är en del av processen. Myndigheten vill se en långsiktig lösning, och anser att häktet inte kan vara kvar som det är nu.

Om det ska byggas om, byggas nytt eller läggas någon annanstans vet vi inte i dag, säger Sanela Ovcina, chef för Kriminalvården i region väst.

Vad skulle vara fördelarna med att avveckla häktet i Halmstad?

Det skulle bli billigare för Kriminalvården. Vi har häktesplatser så att det räcker på andra ställen.

Regeringen inblandad

Men det är just faktumet att de platserna finns på andra ställen som polisen i Halland ser som ett problem. Den uppfattningen delar de med riksdagsledamoten Hans Hoff (S). Han menar att det inte bara får vara en enda myndighets budget som spelar roll, och har nu lyft frågan till regeringsnivå.

När vi nu har fått signaler om att man överväger att lägga ner häktet vill jag tidigt ta upp det med regeringen. Konsekvenserna av nedläggning av häktet här i Halmstad blir oöverskådliga för den polisiära verksamheten. En stor del av poliserna skulle sitta och köra runt i hela södra Sverige, både med häktade och för att göra förhör. Vi behöver ha våra poliser här i Halland för att utföra polisiärt, brottsförebyggande arbete.

Har du fått några reaktioner från regeringen?

Det får jag nästa vecka.

Dock är både Hans Hoff och polisområdeschef Mats Palmgren överens med Kriminalvården om att häktet behöver förändras för att kunna finnas kvar i Halmstad.

– Jag tycker man ska investera mer i häktet. Både öppna fler platser och göra de investeringar som behövs så att häktet kan vara kvar, säger Hans Hoff.

Vi  poliser tycker att det bör vara kvar. Vi tycker också att det bör utökas, så att det täcker behovet som finns, säger Mats Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.