Polisen söker utreder mordbrand i centrala Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har polisen inte hittat orsaken till den våldsamma branden i Kungsbacka centrum i förra veckan, men polisen utreder grov mordbrand och letar efter samband med tidigare bränder som varit anlagda.

På tisdagen var polisens tekniker på brandplatsen vid Kungsbacka torg och letade efter orsaker till att branden på Storgatan startade. Med hjälp av en grävskopa flyttades bråte så att brandhunden Fritz kunde nosa runt och leta efter spår av brännbara vätskor. Om hunden hittar spår av tändvätska eller bensin kan det tyda på att branden var anlagd.

Letar samband med misstänkt pyromanbrand

Det var natten till den 23 april som det kulturmärkta huset på Storgatan började brinna och elden spred sig snabbt i det gamla trähuset.  Man vet att branden startade intill väggen inne i godisbutiken på hörnan och nu utreder länskriminalen om det handlar om grov mordbrand. Man letar efter samband med tidigare bränder och om det handlar om samma pyroman som man tror anlade branden i huset på Kyrkogatan i augusti 2013.

– Vi går igenom tidigare bränder och letar efter eventuella samband, berättar Cecilia Bergsten, chef för grova brott på länskriminalen i Halmstad, för SVT Hallandsnytt.

– Det handlar om bränderna på ovanvåningen på ett garage för några veckor sedan, fyra containerbränder och även branden på Kyrkogatan förra sommaren, säger hon.

Nosade reda på brännbar vätska

Hundföraren Åke Isaksson går runt med schäfern Fritz på brandplatsen och Fritz nosar ivrigt men hittar inte något denna gång. Men Åke Isaksson berättar att Fritz var med även på Kyrkogatan och där hittade han spår efter en brännbar vätska som någon kan ha använt för att starta den branden. Efter den gick polisen ut och varnade för att en pyroman kunde vara i farten.

Vill inte spekulera

Men kriminaltekniker Mats Nordling kan inte säga ännu om branden på Storgatan var anlagd.

– Vi tittar helt objektivt på om det beror på ett elfel eller om det finns en annan brandorsak, vi vet inte mer just nu, säger han till SVT Hallandsnytt.

Det talas om att en pyroman ligger bakom ett flertal bränder här i Kungsbacka?

– Jag har hört det, men om det har något med detta att göra vet jag inte, säger Mats Nordling.

Kommunens antikvarie orolig

Nu är många Kungsbackabor oroliga för att fler hus ska börja brinna. Och kommunens antikvarie, Wivi-Ann Reiet, är mycket upprörd över att så många av Kungsbackas kulturskyddade hus gått upp i rök. Hon brukar visa besökare runt i gamla Kungsbacka och peka ut de trähus som byggdes efter den stora branden 1846 och hörnhuset som brann upp var ett av de två envåningshus som finns kvar sen den tiden.

– Ja, det är en stor sorg för Kungsbacka att det brinner igen och att det har försvunnit ytterligare ett hus. Det är ju tredje branden sen 2006, det är lite för mycket, säger Wivi-Ann Reiet till SVT Hallandsnytt.

Det finns ju de som tror det kan vara en pyroman, vad tror du?

– Jag hoppas att det inte är det. Men det är ju mycket bränder på kort tid, om man säger så, säger hon till SVT Hallandsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kungsbacka

Mer i ämnet