Polisen varnar för arrangerade ungdomsslagsmål i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Två skolor i Kungsbacka kommun har kontaktats av polisen om att några av deras elever planerat att genomföra ett stort slagsmål under lördagen. Eleverna är mellan 12 och 14 år gamla och skolorna har uppmanats att kontakta föräldrarna om att hålla koll på sina barn.

Det arrangerade slagsmålet skulle, enligt uppgifter till polisen, i så fall äga rum under lördagskvällen på en fotbollsplan i kommunen. Det är flera elever från två skolor som i så fall ska mötas.

– Det har länge florerat rykten om att skolorna ska träffas och slåss. De har stämt träff för att slåss tidigare, men då har det varit för få personer på ena sidan så de har sprungit därifrån, säger områdespolisen Jimmy Ljungberg.

Har gått ut på sociala medier

Eleverna är enligt uppgifter till polisen mellan 12 och 14 år gamla. Eftersom de inte är straffmyndiga har polisen kontaktat skolorna som i sin tur uppmanats att kontakta föräldrarna.

– Jag har aldrig varit med om att det här har gått så långt ner i åldrarna, säger Jimmy Ljungberg.

Rektorerna på en av skolorna har gått ut på sociala medier för att informera så många som möjligt om att det skulle äga rum.

”Frivilliga fight clubs”

Enligt Jimmy Ljungberg rör sig det hela troligtvis om en ungdomstrend som blivit allt vanligare de senaste åren. Ungdomarna bildar ”korpen-lag”, men istället för att spela fotboll möter de varandra med nävarna.

– Det kan beskrivas som frivilliga fight clubs. Barnen hetsar varandra på sociala medier. Om man inte ställer upp kan det bli repressalier, förklarar Jimmy Ljungberg.

Han har tidigare sett liknande exempel. Normalt sett brukar deltagarna vara äldre och knutna till fotbollskulturen. Men just det här fallet är annorlunda med tanke på ungdomarnas ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.