Foto: TT

Polisen utan kläder – tvingas lappa och laga

Publicerad

Polisen i väst börjar få slut på uniformsdelar och snart kan poliserna tvingas byta storlekar för att få nya kläder. Och redan uttjänta byxor kan behöva lagas.

Anledningen till att kläderna i polisens förråd håller på att ta slut är att upphandlingarna för nya kläder drar ut på tiden. Björn Johnsson som är huvudskyddsombud i polisområde väst ser allvarligt på situationen.

– Absolut, det här är inte bara en fråga om att ha en ny tröja, de här plaggen slits sönder. Vi hamnar i en sits där kollegorna kommer behöva lappa och laga, säger han.

Enligt Björn Johnsson är polisyrket sådant till sin natur att uniformerna efterhand blir slitna och uttjänta, och behovet av nya kläder är löpande. 

– Vi får påringningar från kollegor varje dag om att det saknas utrustning.

Saknas avtal

När det gäller polisens byxor saknas det för tillfället helt avtal om nya byxor. Och för andra delar av uniformen pågår upphandlingar som inte är klara förrän än en bra bit in på nästa år.

Björn Johnsson berättar att en del kollegor får uppmaningar om att byta storlekar när nya kläder ska hämtas ut.

– Samhället vill inte ha en polis som ser ut på det sättet. Vi kan inte ha poliser med lappar på byxorna.

Lagkonflikt

Om skälet till att polisen får slut på uniformsdelar har att göra med lagen om offentlig upphandling får man fundera på nyttan av att efterleva den lagen, menar Björn Johnsson.

– Ska vi följa lagen om offentlig upphandling eller arbetsmiljölagen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer