Polisens samarbete med Fabo gav effekt på Sloalyckan

Uppdaterad
Publicerad

Om du inte sköter dig kan du få varningar och riskera att förlora din bostad. Polisens nya samarbete med det kommunala bostadsbolaget Fabo har gett snabbt resultat på Sloalyckan där det funnits problem med bilbränder, skadegörelse och stenkastning mot polis.

Polisen har gjort flera insatser i området, bland annat utökat antalet övervakningskameror och höjt polisnärvaron. Men varningssystemet är enligt polisen det som gett tydligast effekt. Vid tre varningar kan bostadsbolaget påbörja en vräkning.

Arbetssättet har bland annat använts i Göteborg där man sett samma, enligt polisen, positiva resultat.

Bostadsbolagets beslut

Däremot finns det ingen mall för när polisen rapporterar till bostadsbolaget, men enligt lokalpolisområdeschef Christer Bartholdsson kan det handla om maskering, att köra trimmad moped, eller uppvigling mot polis. Beslutet om en person ska tilldelas en varning eller inte är i slutändan bostadsbolagets.

Oroligt på Falkagård

Den senaste veckan har dock ett annat bostadsområde i Falkenberg drabbats av oroligheter. I helgen brann flera bilar på Falkagård och poliser fick stenar kastade mot sig. Under natten till torsdagen brann det även i en förrådsbyggnad i samma område, en händelse som rubriceras som mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.