Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det opartisk bevakning? Vad är syftet? Hör personerna bakom nyheter i Laholm. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Politiker bakom tv-team i Laholm – gör nyhetsinslag om kritik mot skolnedläggning

Publicerad

Skolnedläggningar är en het fråga i Laholm. Vilket även belysts i flera videoklipp på sociala medier. Bakom klippen står Nyheter i Laholm – ett tv-team bestående av politiker som tillhör oppositionspartiet Medborgerlig Samling. Men det redovisas inte för tittarna.

Martin Lönnstam (MED) och Birger Bäkmark (MED) menar att Nyheter i Laholm står oberoende från partiet Medborgerlig Samling.

Båda kandiderade för partiet i det senaste valet och har partiuppdrag inom kommunen och i kommunala bolag. När de nu lägger ut klipp på kontot Nyheter i Laholm framgår ingenstans att de ingår i ett politiskt parti. Klippen om protesterna mot föreslagna skolnedläggningar har bland annat fått spridning i lokala Facebook-grupper.

Kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtson (C) anser att det faktum att personerna bakom Nyheter i Laholm är politiskt engagerade i Medborgerlig samling innebär att de inte är oberoende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett smart sätt att driva opinion menar kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Linus Andersson är docent i media och kommunikationsvetenskap på Högskolan i Halmstad. Han menar att Nyheter i Laholm kan fylla en funktion för lokalinvånare och att det inte spelar någon större roll om TV-inslagen är oberoende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler människor får utrymme att säga sin sak genom hyperlokala medier som Nyheter i Laholm, menar medieforskaren Linus Andersson. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.