Se svaren från partierna i Falkenberg nedan. Foto: SVT

Politikerna i Falkenberg oense om bilsträndernas framtid – se svaren

Uppdaterad
Publicerad

Laholms bilstränder har stoppats. Därför ställde SVT frågar till samtliga partier i Falkenberg om hur de ser på framtiden för bilstränderna i deras kommun.

Som nu blir de enda i Halland.

Se svaren från partierna i Falkenberg nedan.

Vissa svar är nerkortade för formatets skull.

Sverigedemokraterna

Länsstyrelsen har stoppat bilstranden i Laholm med anledning av miljöpåverkan. Påverkar detta beslut er syn på Falkenbergs bilstränder? Hur?

Nej det gör det inte!

Vad vill ni se för framtid för Falkenbergs bilstränder?

– Vår förhoppning är givetvis att det fortsatt skall gå att ta bilen ner på stranden både i Ringsegård och i Ugglarp. Vi ser detta som en viktig möjlighet både för barnfamiljer och för personer med funktionsnedsättning.

Vänsterpartiet

”Vår grundinställning är att vi inte vill ha bilar på våra stränder.

Samtidigt är det viktigt att alla som vill kan nå våra stränder på ett enkelt sätt – t ex en handikapparkering närmare t ex Ringsegårdsstranden där det idag är tillåtet med strandparkering.”

Centerpartiet

Länsstyrelsen har stoppat bilstranden i Laholm med anledning av miljöpåverkan. Påverkar detta beslut er syn på Falkenbergs bilstränder? Hur?

Nej, det påverkar inte oss.

Vad vill ni se för framtid för Falkenbergs bilstränder?

– Att det finns tillgängliga badplatser i Falkenbergs kommun.

Liberalerna

”Liberalerna i Falkenberg har tidigare motionerat om att förbjuda bilar på våra stränder. Vi har fortfarande med det i vårt lokala valprogram.

Kostnader för fler parkeringar och/eller tydlig skyltning behöver utredas. Men eftersom vi just nu har en kärv ekonomi är det knappast troligt att ett nytt förslag är aktuellt just nu, men frågan är inte död. Pengarna behövs när vi prioriterar kostnader inom skola, förskola, vård och omsorg. Stora investeringar för att klara en situation under ett par veckor under sommaren är knappast att hushålla med kommunens pengar. Vill Länsstyrelsen besluta i likhet med vad man sa om Laholm, så är de välkomna.”

Moderaterna

”Vi Moderater i Falkenberg anser att frågan är komplex och vi har förståelse för både de som är för och de som är emot.

För att försöka balansera behovet av tillgänglighet med önskan att bevara och skydda våra stränder, föreslår vi att bilar fortsatt får parkera på de få stränder där det är tillåtet idag. Ska en förändring ske så måste parkeringssituationen lösas föst!”

Miljöpartiet

”MP Falkenberg är sedan tidigare kritiska till bilstränder. De leder till kraftigt ökade utsläpp genom dels avgaser men framförallt läckage i en av Hallands mest karakteristiska och känsliga biotoper. Därför välkomnar vi Länsstyrelsens ställningstagande.”

Kristdemokraterna

”Det är inte en helt enkel fråga. Vi vill värna om vårt unika badliv.

Men vi inser också att det är en miljöaspekt och att det sliter på stranden att köra bil. Vi vill se en reglering på när och hur man får parkera på stranden.

Vi kan absolut inte bygga parkering på de känsliga strandängarna, det är vi helt emot.”

Socialdemokraterna

Se Socialdemokraternas svar i inslag här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dumt att ta bort bilstranden i Laholm” – I klippet får du följa med till bilstranden Ringesgård i Falkenberg och höra mer om bilsträndernas framtid. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.