Flera kalvar på gården fick avslivas omgående när Länsstyrelsen gjorde en inspektion. I stallarna fanns också utstickande spikar och ett innertak som lossnat som djuren kunde skada sig på Foto: Länsstyrelsen

Politikers djurhållning får allvarlig kritik

Uppdaterad
Publicerad

Sjuka djur som stod i högar av gödsel under ett rasat innertak. Det var synen som mötte veterinärerna vid en inspektion hos en centerpolitiker i södra Halland. Flera kalvar hade ont och fick avlivas omgående. Dagarna efter inspektionen lät politikern hela djurbesättningen gå till slakt. På torsdagen gav han beskedet att han lämnar politiken.

– Jag vet att jag har felat, säger mannen till SVT Nyheter Halland.

En förtroendevald politiker tillhörande centerpartiet i södra Halland får allvarlig kritik från länsstyrelsen för sin djurhållning. Besöket hos mannen som kan ses i filmen ovan gjordes strax innan jul och på torsdagen gav han beskedet att han lämnar politiken.

Enligt länsveterinär Madeleine Beckman kommer mannen att åtalsanmälans och man kommer också att utreda ett eventuellt djurförbud för honom. I stallet där djuren vistades var det upp emot 80 centimeter gödsel på golvet. I filmen som veterinärerna spelat in ses kalvarna kämpa och halta i det lilla båset.

I stallarna fanns också utstickande spikar och ett innertak som lossnat som djuren kunde skada sig på.

Medger att hans djurhållning har brister

Den före detta politikern medger att det fanns brister i hans djurhållning.

– Jag har felat. Förklaringen till det får jag ta om det blir polisförhör. Men det var inte tillräckligt utgödslat innan jag stallade in djuren i höstas. Det hann jag inte, säger mannen till SVT Nyheter Halland.

Att kalvarna hade svårt att gå ska ha berott på mineralbrist, enligt mannen.

Men om du visste att kalvarna hade hälsoproblem varför vidtog du inte åtgärder?

– Det kan vara lite problem precis när kalvarna tas från mamman och ska övergå till annan kost men det brukar räta upp sig i vanliga fall, säger mannen.

På länsstyrelsens filmer ser man hur kalvarna har mycket svårt att gå. På en kalv hänger ena bakbenet och dinglar. Djuret kan inte stödja på det. Flera svullnader på djurens kroppar och ben upptäcktes.

På flera av djuren fanns också kala fläckar och tecken på klåda och i stallet rådde omfattande skaderisk för djuren, enligt djurskyddsinspektörerna.

Har blivit anmäld tidigare

Enligt länsstyrelsen påpekades brister i mannens djurhållning redan våren 2015 då en veterinär slog larm om missförhållanden. Mannen ska då ha uppgett att han skulle sälja av djuren.

Han sa redan inledningsvis till SVT Nyheter Halland att han antagligen skulle lämna partiet eftersom han insåg att detta kunde skada dem. Och på torsdagen bekräftade mannen att han lämnar alla uppdrag.

– När vi såg bilderna som SVT visar så stod det helt klart att det här går inte längre och att han måste gå, säger gruppledaren för centerpartiet på orten till SVT Nyheter Halland.

Skadar detta förtroendet för partiet?

– Det är omöjligt att säga men sånt här är aldrig positivt för ett parti, fortsätter hen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.