Jennie Salomonsson, handläggare på länsstyrelsen om varför det är så populärt med solceller i Halland. Foto: SVT/TT

Populärt att söka bidrag för solceller – nu stoppas ansökningarna

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på att få ekonomiskt stöd för att installera solceller har ökat explosionsartat de senaste åren, men snart får allt ett abrupt slut. Från och med 7 juli kommer det inte längre gå att ansöka om bidrag.

– Det har nog överraskat regeringen, säger Jennie Salomonsson, handläggare på länsstyrelsen i Halland som är en av de regioner där allra flest ansökningar kommit in.

Energimyndigheten har fått i uppdrag att fördela solcellstöd till Sveriges länsstyrelser. Pengarna har snabbt tagit slut, och ansökningar lagts på hög.

Detta märks inte minst i hos Länsstyrelsen Halland, det län som ligger på femte plats i landet över antalet ansökningar om solcellsstöd. Här står omkring 650 ansökningar i kö i väntan på nya medel. Hittills har beslut tagits om ansökningar fram till november 2019.

Varför är Halland en av regionerna med så hög andel av alla ansökningar om solcellstöd i Sverige? Hör Jennie Salomonsson på länsstyrelsen i Halland ge sin förklaring, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll! Så funkar solceller – på 60 sekunder Foto: Storyblocks

Oviss framtid för solcellsstödet

Beslutet om att stoppa ansökningarna togs av regeringen 11 juni 2020. I samband med det beslutade man också att tidsfristen förlängs till 30 juni 2021 för den som ska färdigställa sin solcellsanläggning.

Framtiden för solcellsstödet är ännu ovisst. Centerpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna, Liberalerna och Milljöpartiet har lagt fram ett förslag om att privatpersoner ska kunna få en skattereducering vid köp av solceller.

Avdraget som föreslagits är på 15 procent och ändringarna skulle i så fall träda i kraft 1 januari 2021.

Topp 10 – härifrån kommer flest ansökningar om solcellsstöd

  1. Västra Götaland: 4008
  2. Skåne: 3275
  3. Stockholm: 2862
  4. Östergötland: 1192
  5. Halland: 1133
  6. Jönköping: 965
  7. Uppsala: 957
  8. Södermanland: 884
  9. Kalmar: 858
  10. Örebro: 721

Siffrorna visar de tio län där det inkommit flest ansökningar om solcellsstöd under perioden 1 juni 2019 till 31 maj 2020.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.