Populär 100-åring blickar tillbaka

Publicerad

Hallands kulturhistoriska museum firar 100 år med tidsresa. 

1916 blev startskottet för det som idag heter Hallands kulturhistoriska museum. Under torsdagskvällen firades födelsedagen med en resa genom museets 100-åriga historia.

– Personalen kommer att vara klädda i dräkter anno 1916 och ledsaga runt i utställningarna så man kan ställa frågor och få veta vad som gömmer sig i våra samlingar, säger Christina Andersson-Wiking som är 1:e antikvarie vid museet.

Cykel och jordbruk i sommar

Firandet kommer också att knytas till flera utställningar under året. I ”Bike power” kommer i sommar cykeln att lyftas fram i ett kulturhistoriskt perspektiv från 1916 till idag, och en fotoutställning av Peter Gerdehag kommer under hösten att skildra jordbrukets historia.

Bockstensmannen en juvel

Det har varit 100 framgångsrika år. Museet anses vara Hallands största icke kommersiella besöksmål och drar årligen uppåt 150 000 besökare. Enligt Christina Andersson-Wiking har de sina tre stora dragplåster att tacka för sin popularitet.

– Varbergs fästning, måste vi säga. Miljön är unik och en symbol för Halland. Sedan har vi kulknappen som sägs vara Karl XII dödskula och så klart Bockstensmannen som är vår stolthet, juvelen i kronan.

Men museet skildrar inte bara det som varit. Just nu kan man beskåda den omdiskuterade statyn ”Med handväskan som vapen” på borggården.

-Vi försöker även att berätta historier från vår egen tid, säger Christina Andersson-Wiking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.