Vid norra infarten till Halmstad byggs tre höghus med första inflytt i början av 2018. Foto: SVT

Positiv byggboom – men bostadsbristen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1.500 nya lägenheter stod klara för inflytt under förra året. Det är fler än på åtta år. Men då befolkningsmängden ökar ännu mer så kan de halländska kommunerna räkna med fortsatt bostadsbrist.

Under 2016 byggdes 870 lägenheter i flerbostadshus och 577 småhus i Halland. Inte sedan 2008 har så många nybyggen färdigställts i länet. Det visar en rapport från Länsstyrelsen i Halland som presenterades i veckan.

– Det är glädjande med tanke på att det inte varit så mycket tidigare, säger Cecilia Engström, länsarkitekt i Halland, till SVT Nyheter Halland.

Kraftig befolkningsökning

Men det stora flyktingmottagandet under 2015 och 2016 har gjort att byggboomen ändå inte får så stor effekt. Vanligtvis ökar befolkningen i Halland med mellan 2000 och 3000 invånare per år, men under 2016 så ökade länets invånare med 5.549 personer.

I Kungsbacka, Varberg och Halmstad blev flest bostäder färdigbyggda under fjolåret och i Halmstad är många byggen på gång. Till exempel så kommer de tre höghusen vid norra infarten rymma 330 hyresrätter. Där kommer de första gästerna kunna flytta in under början av 2018.

”Svår utmaning”

Men trots satsningarna så märks befolkningsökningen av även i Halmstad.

– Det är en svår utmaning men självklart antar vi den och just nu fördubblar vi bostadsproduktionen i Halmstad och jag tror det att det kommer gå ännu snabbare än vad vi tror. Konjunkturen är het, många vill bygga och vi har färdiga planer, så det ser ganska bra ut, säger Henrik Oretorp (C), kommunråd och samhällsbyggnadsutskottets ordförande i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.