Idag lämnades slutbetänkandet på en ny landsbygdspolitik till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Kommunrådet i Hylte Ronny Löfquist (S) ser positivt på flera av förslagen. Foto: SVT

Positiva reaktioner på landsbygdsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnades slutbetänkandet på en ny landsbygdspolitik till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Kommunrådet i Hylte Ronny Löfquist (S) ser positivt på flera av förslagen.

Slutbetänkandet innehåller 75 förslag på åtgärder för att stärka Sveriges landsbygd. Under dagens presskonferens presenterades ett axplock av dem. 

Bostadsbrist

Särskilt intressant för Hylte kommun i Halland var förslaget på ett speciellt lån för att få igång byggandet. Regeringen ska enligt förslaget inrätta ett ”landsbygdslån” Det är politik som redan finns i Norge. Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte, reagerade positivt på detta. 

– Man har förstått att det krävs speciella insatser för att få igång byggandet. Det kostar lika mycket att bygga i stad som på landsbygd och vi vet ju att värdet på en bostad i Hylte rasar så fort man sätter nyckeln i dörren. Det gör att bankerna inte vill låna ut pengar till oss när vi t.ex. vill bygga hyresrätter, säger Ronny Löfquist (S) efter att sett presskonferensen på webben. 

– Det är en god och bred ansats för att få likvärdiga förutsättningar för att leva och bo på landsbygden där Hylte är en av Sveriges landsbygdskommuner.  

Kompetensförsörjning 

Enligt utredningen föreslås 70 miljoner per år till kompetensförsörjning på landsbygden. Dels till etablerade och genom nya lärosäten. Förslaget tillåter an avskrivning av studieskulder för vidareutbildning.   

– Det är en väldigt avgörande fråga. Vi har många fina industriföretag i min kommun som har problem att få tag på vissa kompetenser och det hämmar utvecklingen av företagen. Jag träffar flera företagare varje månad som inte får tag på vissa kategorier av kompetenser. Det är en svår fråga men vi närmar oss en lösning, säger Ronny Löfquist (S).

Post och bank

Enligt förslaget ska de delar av 2015 års postlagsutredning som försämrar landsbygden avvisas. Sedan nämns också att alla banker ska acceptera kontanter. 

– I Hylte har vi märkt av en försämring av både postens och bankernas service mot invånarna, så de förslagen är förstås väldigt välkomnande, säger Ronny Löfquist (S). 

Landsbygdsutredningen går nu ut på remiss. Våren 2018 är målet att överlämna en proposition till riksdagen men vissa av förslagen kan sjösättas redan i år. 

– Sverige har inte tidigare haft en sammanhållen landsbygdspolitik. Det gör denna utredning unik. Landsbygden har länge varit försakad. Jag har själv varit politiker i en landsbygdskommun. Jag vet hur det är att förlora en lanthandel på landsbygden. Därför tillsatte jag utredningen för att det har saknats en sammanhållen Svensk politik kring detta. Nu ska landsbygden får en rotblöta så att det börjar växa ordentligt. Jag är övertygad om att politiken kommer att skriva historia på landsbygden långt in i framtiden, säger Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.

Läs mer om utredningens förslag här.

Ytterligare förslag från presskonferensen

Fler statliga jobb ute i landet  

10 000 statliga jobb ska, enligt en Dansk idé, omlokaliseras ut i landet där det finns behov. Det är antalet jobb inom staten som skapats i Stockholm de senaste 8 åren. I Danmark flyttades statliga jobb från Köpenhamn ut på 40 mindre orter. 

Bredband 

2025 ska alla ha tillgång till bredband i någon form. Inte nödvändigtvis fiber men förslaget kan påverka underhållet och tillgången till telenätet. 

Polisnärvaro 

Polisens närvaro ska förbättras på landsbygden. Förslaget nämner 23 särskilda kommuner som har speciella behov av insatser. Det handlar mest om kommuner i norra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.