Foto: SVT

Praktik ska få unga att bli ingenjörer

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler unga att söka sig till högre tekniska utbildningar har regeringen tillsammans med drygt 200 arbetsgivare runtom i Sverige startat praktikprogrammet Tekniksprånget. Åtta halländska företag deltar, och under hösten har sex ungdomar haft praktik på företag i länet.

Två av de ungdomar som i höst fått praktikplats genom programmet är Cassandra Neuman och Sofie Ekström som gör praktik på SCA i Falkenberg.

– Det har varit helt annorlunda jämfört med gymnasiet. Jag har fått uppleva verkligheten och vad ett yrke innebär, i stället för att bara sitta vid skolbänken, så det är jättekul, säger Cassandra Neumann.

Hon får medhåll från Sofie Ekström.

– Jag har lärt mig väldigt mycket och haft väldigt roligt under praktikens gång. Det har varit över förväntan för jag visste inte från början vad praktiken skulle innebära, men det har varit jättebra, säger hon.

Riktigt arbete

Under sin praktik har Cassandra och Sofie fått arbeta med två projekt som haft fokus på finansiellt spill. De har gjort mätningar i produktionen och sammanställt rapporter som de ska presentera för företaget.

– De får prova på att jobba som ingenjörer på riktigt, med uppgifter som vi har i vår dagliga verksamhet, säger logistikingenjör Carl Rosell, handledare under praktiken.

Vad får företaget ut av att ta emot praktikanter?

– Det är ett jättebra läge för oss som företag att bidra till att unga potentiella studenter får chans att prova på ingenjörsyrket. Det är ett ömsesidigt utbyte, säger Carl Rosell.

Ett skriande behov

Enligt arbetsförmedlingens prognoser finns ingenjör på topp tio-listan över de yrken där det är enklast att få arbete om fem och tio år.

Tekniksprånget finansieras av både staten och arbetsgivarna. Staten betalar kostnaderna för den personal som samordnar projektet och företagen betalar praktikanternas löner som är 13.500 kronor i månaden.

Sedan starten 2012 har totalt 2.730 ungdomar i Sverige fått praktik genom programmet. Undersökningar som gjorts visar att åtta av tio praktikanter säger att de vill bli ingenjör efter sin praktik.

Har fått mersmak

Både Cassandra och Sofie tillhör de praktikanter som har tankar på att studera vidare.

– Just nu lutar det åt att jag vill utbilda mig till någon sorts civilingenjör, säger Sofie.

– Jag har inte bestämt mig helt och hållet ännu. Jag har kollat en på en del ingenjörsutbildningar men även på arkitektur och sådana saker, så det återstår att se, säger Cassandra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.