Foto: SVT

Priset avgörande vid köp av elcykel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens bidrag vid köp av elcykel eller elmoped har gett stor effekt i handeln. Cykelhandlare SVT Nyheter träffat tar emot intresserade kunder varje dag.

– Det har påverkat en hel väldig massa, säger Mikael Klintefjord, cykelansvarig i en sportbutik på Flygstaden i Halmstad.

Priset på en elcykel idag kan variera mellan 5.000 och 50.000 kronor. I regeringens budgetproposition för 2018 finns ett bidragssystem som betyder att man kan få tillbaka 25 procent eller max 10.000 kronor av sitt elcykelköp. Totalt handlar det om 350 miljoner kronor.

LÄS MER: Så tar du del av elcykelpremien

– Försäljningen har ökat mycket. Många har köpt elcykel på grund av bidraget och många kommer in och ställer frågor om hur det fungerar, säger Mikael Klintefjord.

Trots att budgeten inte är helt beslutad än finns ett stort intresse för bidraget.

”Det är ju jättebra med elcykel”

Samtidigt berättar flera som SVT Nyheter Halland talat med på Flygstaden i Halmstad att de äger elcyklar – trots att det inte fanns något bidrag vid tidpunkten när de köpte cyklarna.

– Jag betalade 18.000 kronor för min cargobike. Det är ju jättebra med elcykel, säger Gregor Shappiro.

– Min cykel kostade 20.000 kronor och jag är nöjd. Det var innan bidraget, säger Lars Grundahl.

LÄS MER: Strafftull på kinesiska elcyklar kan bryta elcykeltrend

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.