Stena-färjan flyttar från Varberg till Halmstad. Foto: TT

Prislappen för nya färjeterminalen: 126 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Halmstad kommun ett steg närmare en färjelinje mellan Halmstad och Grenå. Politikerna i kommunstyrelsens ledningsutskott vill skjuta till 126 miljoner kronor för att påbörja bygget av färjeterminalen.

Under tisdagen tog styrande politikerna beslutet om att skjuta till miljonerna som behövs för att bygga färjeterminalen i Halmstads hamn.

Bland annat ska kajen förlängas och en fordonsramp byggas.

Innan bygget kan starta ska kommunen skriva avtal med Stena line sominnebär att färjebolaget ska återbetala investeringen över en tioårsperiod.

Definitivt beslut nära

Stena Line har tidigare skrivit en avsiktsförklaring med Hallands hamnar om att förlägga färjelinjen till Halmstad.

Men det definitiva beslutet är ännu inte taget.

– Avtalet är förhoppningsvis inte allt för långt borta. Vi för en positiv dialog med Hallands hamnar och har kommit en bra bit på vägen, men det finns inget underskrivet än, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena line.

Hösten 2019

I september 2019 ska sista färjan avgå från hamnen i Varberg. Planen är att den nya terminalen ska vara färdig för trafik i oktober 2019 – och därför måste pengar till redan nu.

– Vårt mål är också att det ska vara ett så litet glapp som möjligt där emellan, säger Jesper Waltersson.

Kommunens investeringen måste nu också klubbas av kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer