Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förvatlningschefen om problemen med trygghetslarmen i Kungsbacka kommun. Foto: Privat/SVT

Larm slogs ut inom hemtjänsten i Hylte, Laholm och Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen kom rapport om problem i larmsystemet inom hemtjänsten i flera halländska kommuner. Det innebär att det inte finns någon garanti att larm kommer fram som de ska. Vid 20-tiden var problemet löst i åtminstone Hylte, Laholm och Kungsbacka.

05.37 på torsdagsmorgonen kom rapporter om att larmsystemet inte fungerade som det skulle.

– Några olyckor ska inte ha skett och vår personal reagerade snabbt. De vet vilka som brukar larma och åkte ut och dubbelkollade, säger Ida K Lalander, kommunikationsansvarig på kommunen.

Extrapersonal har kallats in för att försöka säkra tryggheten för de 352 omsorgstagarna i kommunen. Ett akutnummer har också upprättats dit de och deras anhöriga kan vända sig vid akuta händelser som inte kan vänta. Numret är 0708-39 62 85.

Exakt vad som hänt är fortfarande oklart men strax efter klockan tio var felet lokaliserat och arbete pågår med att lösa problemen.

Även Laholm och Kungsbacka har problem med motsvarande larmsystem.

– Vår förhoppning är att felet ska vara åtgärdat under dagen, säger Arian Faily, förvaltningschef på vård & omsorg i Kungsbacka kommun.

Vid 20-tiden meddelade kommunerna att problemet med larmen har åtgärdats.

Hör Arian Faily berätta mer om hur situationen såg ut i hans kommun i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.