I klippet ovan berättar Martin Lindström från Sportfiskarna mer om projektet Skolbäcken. Foto: Casper Sewerin/SVT

Projekt ska rädda Sveriges bäckar

Uppdaterad
Publicerad

Många bäckar är hotade av utdikning och vattenkraft. Därför tar organisationen Sportfiskarna med sig skolelever ut till närmsta bäck för att visa hur de fungerar, visa vad som lever i dem och visa hur vi människor kan ta hand om dem.

– Hela ekosystemet gynnas om vi hjälper bäcken, säger Martin Lindström från organisationen Sportfiskarna.

Projektet som heter Skolbäcken har arrangerats sedan 2016 och har nu påbörjats i Halland och i Jämtland.

– Vi tror på att barn är nyfikna och vill se och lära. Att ta ut dem till en bäck, låta de få håva och se att det finns liv i bäckarna själva. Det är något vi tror att de kommer ha med sig hela livet, säger Martin Lindström.

”Fantastiskt för eleverna att få se”

Efter en dag av håvande och upprustning av lekbottnar för havsöring i bäcken återstår några månaders väntan innan projektetsfinalen äger rum. 

– I oktober när havsöringen går upp för lek kommer vi se stora havsöringar stå och leka på lekbäddarna eleverna gjort. Det kommer bli fantastiskt för eleverna att få se det, säger Martin.

I klippet berättar Martin Lindström från Sportfiskarna mer om hur projektet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.