Prostitutionsgata kan få kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill kameraövervaka Rosenlund i Göteborg, där prostitution förekommer. Tanken är att skrämma bort sexköparna. Och antalet ansökningar om kameraövervakning på gator och torg ökar: just nu väntar tre halländska ärenden på avgörande i högsta instans.

– Jag tror att det skulle vara bra, så man får bort skiten från gatorna, säger Anna Bruhn som står vid Rosenlund och säljer granar.

Hon märker av sexköparna.

– Det har blivit sent de senaste kvällarna och då ser man flera stycken som står här och bilar som åker fram och tillbaka. Det är likadant varje år.

Rosenlund på dan och på natten är två skilda världar. Dagtid en gata med kontor och butiker, nattetid en arena för prostitution.

Polisen har under många år försökt få bukt med sexhandeln på Rosenlund. Ett sätt har varit att förbjuda genomfartstrafik på natten. De skyltarna sågades dock ner flera gånger av någon, men nu är de på plats igen.

Nu är det en bra bit kvar innan eventuella kameror kan komma på plats. I nuläget utreder polisen om man ska skicka in en ansökan till länsstyrelsen om kameraövervakning. Beslut om det kommer i början av nästa år.

I dag finns det ingen kameraövervakning på gator och torg i Västsverige, men flera ansökningar behandlas just nu i olika rättsliga instanser.

I Falkenberg vill kommunen övervaka några gator, där det varit stökigt utanför pubar och restauranger. Det ärendet väntar på behandling i regeringsrätten.

– Kameran ska endast användas efter ett brott har skett, och då har vi möjlighet att klara upp det, säger Marie-Louise Wernersson (c), kommunråd Falkenberg.

Vägverket vill övervaka rastplatsen i Snapparp i södra Halland och i Spekeröd i Bohuslän, där vägpirater slagit till ett antal gånger.

Och polisen i Halland vill sätta upp kameror vid Storgatan i centrala Halmstad.

Nyligen sa länsstyrelsen nej till en ansökan om övervakning utomhus i Skövde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.