Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefin Michanek är psykolog och projektledare för Rädda Barnens satsning Unite, som ska stötta ukrainska barn på flykt. Foto: Paulina Westerlind/Henrik Montgomery/TT

Rädda barnen snabbutbildar ledare från Ukraina – nytt projekt kommer till Halmstad

Publicerad

Barn på flykt från kriget i Ukraina ska få prata om sina tankar och sitt mående med ledare som delar samma erfarenhet och samma språk. Det är tanken i Rädda barnens projekt Unite som nu kommer till Halmstad.

Sedan projektet startade i september förra året har Rädda barnen träffat cirka 200 barn mellan 7 och 18 år, på 17 platser i Sverige.

Träffarna leds av ukrainare som själva flytt kriget och som fått snabbutbildning av erfarna psykologer och psykoterapeuter.

– De här barnen är väldigt mycket mitt i kriget, fast de befinner sig i säkerhet, säger Josefin Michanek, projektledare inom Rädda barnen.

Rädda barnen erbjuder också gruppsamtal för föräldrar där de får tips på hur de kan prata med och stötta sina barn – mitt i sin egen svåra situation.

Se klippet där Josefin Michanek berättar varför Rädda barnen gör satsningen – och varför det inte bara kan vara vårdens ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.