Så ställer sig de åtalade till misstankarna mot dem när det gäller skogsskövlingen i Tylösand. SVT:s reporter Anna Palmgren förklarar. Foto: SVT

Rättegången om skogsskövling i Tylösand inleds

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången om vem som är skyldig till avverkningen av strandskog på kommunens mark i Tylösand. SVT Nyheter Hallands reporter Anna Palmgren rapporterar från rättegången.

Så sent som dagen innan rättegången inkom flera nya aktbilagor i målet, bland annat hade kommunen lämnat in en ny beräkning av skadeståndet. Det gjorde att försvaret motsatte sig att förhandlingarna kunde starta som planerat på torsdagen, då de inte fått ta del av de nya uppgifterna. Kommunen meddelade då att de drar tillbaka skadeståndsanspråken mot tre av de misstänkta, och förhandlingarna kunde inledas vid 11-tiden, två timmar för sent.

Nu återstår därför endast skadeståndskrav mot den ägaren av tomten som angränsar till marken där skövlingen ägt rum.

Tomtägare fick havsutsikt

Totalt fyra personer står åtalade för grov skadegörelse genom att ha avverkat skog på kommunens mark. En av dem har pekas ut som huvudansvarig. Hans företag äger tomten som angränsar till området och som genom avverkningen fick havsutsikt. De andra tre ska ha anlitats för att utföra jobbet. Även om skadeståndskravet har dragits tillbaka så är de fortfarande åtalade för grov skadegörelse.

Presenterade sakframställan

Med anledning av att den första förhandlingsdagen blev kortare än planerat hann åklagarna endast gå igenom delar av sin sakframställan. Bland annat visade de bilder på hur området såg ut innan och efter skövlingen, gick igenom beräkningen för hur mycket det skulle kosta att återställa skogen och hur mycket tomten skulle öka i värde till följd av bättre havsutsikt.

Förhandlingarna fortsätter nästa vecka.

Se SVT:s reporter summera vad rättegången handlar om:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.