Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kändes bra att kunna göra detta i år, säger Waltersson (M) om beslutet att stötta länsstyrelsens naturskötsel. I klippet berättar hon varför. Foto: Alice Edenhed/SVT

Regeringen tog pengar från naturreservaten – nu går Region Halland in med miljonstöd

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland ger ett miljonbidrag till länsstyrelsen för att säkra skötseln av vissa naturreservat. Beslutet kommer efter att regeringen i vintras mer än halverade budgeten för naturskydd.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att de i nuläget inte kan genomföra nödvändig skötsel till följd av den kraftiga anslagsminskningen. I Halland motsvarande minskningen 27 miljoner, något som oroade länsstyrelsen.

Nu har politikerna i Hallands regionstyrelse tagit beslut om att ge länsstyrelsen ett bidrag för att kunna sköta naturreservat längs Hallandsleden. Ett ovanligt grepp av regionen som till största delen hanterar vård och kollektivtrafik för hallänningarna.

– Det är viktigt för hallänningarna att ha bra rekreationsområden, säger regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M). Som poängterar att bidraget är en engångsföreteelse.

I klippet berättar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) varför regionen delkompenserar för det som regeringen tog.

Länsstyrelsen nöjda med beslutet

Länsstyrelsen bedömer att pengarna kommer räcka till att upprätthålla de delar som har med friluftsliv och turism att göra.

– Vi är supertacksamma, det ger oss möjlighet att upprätthålla grillplatser och bänkar utmed populära stråk, säger Henrik Martinsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.