Tf regiondirektör Jörgen Preuss, om ondagens IT-haveri. Foto: SVT

Region Halland drabbat av IT-haveri

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid drabbades Region Halland av ett IT-haveri som slog ut de tekniska systemen. Sjukhusen gick över till manuella rutiner och stabsläge innan felet kunde åtgärdas under onsdagseftermiddagen.

– Akut verksamhet bedrivs trots störningarna, men vi arbetar enligt de rutiner vi har i samband med liknande it-störningar. Målet är att hallänningarna ska drabbas i minsta möjliga mån, säger tf regiondirektör Jörgen Preuss.

Hur påverkas patienterna?

– Man kan inte ringa in till oss, med rent medicinskt gör vi prioriteringar och sätter patientsäkerheten i första hand, säger han.

Hårdvarufel

Strax före klockan fem på eftermiddagen meddelade Region Halland att felet åtgärdats.

Vad var felet?

– Det var ett hårdvarufel i en central del av it-infrastrukturen. De drabbade komponenterna är uppsatta med redundans, vilket betyder att de ska tåla en felande hårdvara. Det här ska egentligen inte kunna ske, säger Anna Wallefors, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Region Halland har inlett ett arbete tillsammans med leverantören för att få klarhet i varför redundansen inte fungerade som den skulle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.