Region Halland ger efter för Apotekstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Apotekstjänst som levererat dosförpackade läkemedel i Halland hotar med att sluta leverera medicin om de inte får mer pengar. Och Region Halland ser som enda alternativ att gå med på Apotekstjänsts krav.

– Vi måste lösa patientsäkerheten för hallänningarna , och då måste vi hitta en lösning och våra jurister bedömer att detta är en möjlig väg att gå fram, säger Gösta Bergenheim (M), regionstyrelsens ordförande.

I Halland får cirka 6000 personer sin medicin levererad i dosförpackningar och det är Apotekstjänst som sköter leveranserna. Företaget vann upphandlingen i maj men det dröjde inte länge förrän man fick ekonomiska problem. I juli gick  Region Halland och Västra Götalandsregionen med på en förskottsbetalning på 25 miljoner kronor till Apotekstjänst.

Men enligt Apotekstjänst räcker inte detta. Och enligt  Gösta Bergenheim  är regionen beredd att betala mer för leveranserna.

-Det är klar att det kommer att kosta mer än det pris de satte från början, säger han.

Enlligt regionen finns det ingen juridisk möjlighet att redan nu göra en ny upphandling.

Därför väljer man att tillämpa ett EU-fördrag som säger att man får omförhandla avtal om det gäller allmänna ekonomiska intressen som avtal om hälsa och sjukvård.

Det är upp till regionfullmäktige att besluta om detta och därför ska man ha ett extra möte den 20 november.

-Övergångsvis måste vi ha en lösning som täcker den tid det tar att göra en ny upphandling.  Det finns ingen leverantör som kan gå in och  ta det här jobbet med så kort varsel, säger Gösta Bergenheim.

Hallandsnytt har sökt Gerard Versteegh, ordförande på Apotekstjänst, för en kommentar, men han har inte gått att få tag på .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Apotekstjänst i Halland

Mer i ämnet