Region Halland utvärderar fysisk aktivitet på recept för barn och unga. Foto: Nadya Norton/SVT

Region Halland utvärderar fysisk aktivitet på recept

Publicerad

Sedan hösten 2014 pågår ett utvecklingsarbete i Halmstad och sedan i år också i Varberg, där barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser kan få fysisk aktivitet på recept via barn- och ungdomspsykiatrin.

Hur framtiden ska se ut med fysisk aktivitet för barn och unga med särskilda behov ska utvärderas av Region Halland. 

– Det finns en plan för det inför nästa år. Det här är ett utvecklingsarbete som även pågår under 2019, säger Maria Nordin, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Halland. 

Ska det bli permanent med fysisk aktivitet för den här gruppen av barn och unga?

– Målet är att vi ska hitta en långsiktig modell som vi på sikt kan införa i fler kommuner och en långsiktig finansiering, säger Maria Nordin.

Färre besök på barn- och ungdomspsykiatrin

Enligt Hallands Idrottsförbund har barn och unga som fått fysisk aktivitet på recept lett till att besöken på barn- och ungdomspsykiatrin har blivit färre.

– Det är fantastiskt om det kan vara så. Det är lite för tidigt att säga tänker jag, men det får vara en del på vi tittar på framåt, säger Maria Nordin.

I klippet berättar Maria Nordin om vad Region Halland nu ska göra när det fysisk aktivitet på recept för barn och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.