Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är svårt att se vad vi hade kunnat göra annorlunda”, säger regionchefen Gertrud Öjetoft på Vardaga, eftersom smittspridningen på ett äldreboende i Kungsbacka. Se intervjun i videoklippet. Foto: SVT/TT

Regionchefen om smittspridningen: “Jag ser inte vad vi kunde ha gjort mer”

Uppdaterad
Publicerad

20 boende testades positivt för covid-19 på äldreboendet i Kungsbacka – men alla riktlinjer följs och det hade varit svårt att förebygga smittan, enligt regionchefen på företaget som driver boendet.

Fackförbundet Kommunal kräver åtgärder i form av högre nivå på skyddsutrustningen och är kritiska till att personal kunnat arbeta ena dagen med covid-smittade och nästa med friska personer.

Det var i början av december som det slogs larm om smittspridningen, men i nuläget finns inte längre någon konstaterad smitta på boendet. Det är Vardaga som driver det aktuella boendet i Kungsbacka kommun, och regionchefen Gertrud Öjetoft säger att hon beklagar smittspridningen, men att alla riktlinjer följts.

– Det är svårt att se vad vi hade kunnat göra annorlunda, säger hon.

I videoklippet ser du intervjun med regionchefen för äldreboendet i Kungsbacka kommun där covid-19 spreds till ett 20-tal boende.

  • Fackförbundet Kommunal kräver att andningskydd av typen FFP2/FFP3 används på boendet i rum med konstaterat smittade boende. I nuläget används munskydd av typen IIR, enligt Kommunal.
  • Folkhälsomyndigheten svarar såhär om vad som gäller i nuläget: ”Vid misstänkta och bekräftade fall rekommenderas alltid både visir (eller skyddsglasögon) och munskydd. Enbart vid så kallade aerosolgenererande procedurer rekommenderas andningsskydd av typen FFP2/FFP3 medan vid ordinarie vård ska det vara munskydd av typ II eller typ IIR beroende av om man har ett visir som är heltäckande, då behöver munskyddet inte vara vätskeresistent dvs IIR.”
  • Arbetsmiljöverket skriver att ”Arbetsgivaren behöver dock vara uppmärksam på att olika faktorer kan påverka riskbedömningen och innebära ökade risker, till exempel exponeringstid för viruset, trånga utrymmen, bristande ventilation, stress, personalbortfall på grund av sjukdom m.m”
  • Kommunal har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom man menar att det behövs en högre nivå på skyddsutrustningen vid vård av konstaterat smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet