Nätdoktorernas besökare betalar patientavgiften – men den största kostnaden står Region Halland för. Just nu är kostnaden 1.200 kronor för varje besök. Foto: TT

Regionen betalar miljonbelopp för nätdoktorer

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler hallänningar gör sina läkarbesök på internet. Patientavgiften betalar besökaren själv – resten står Region Halland för. Sedan i somras har hallänningarnas digitala läkarbesök kostat regionen 1,3 miljoner.

Läkartjänster som Min doktor och Kry, där patienter ”träffar” en doktor via nätet, används av allt fler. Än så länge är fenomenet relativt nytt, och det finns frågetecken bland annat gällande kostnader. Region Halland betalar nämligen de halländska besöken, förutom patientavgiften.

Och sedan halvårsskiftet i fjol har Region Halland betalt 1,3 miljoner kronor för webbläkarbesök, skriver Hallandsposten.

2015 kom en lag som ger patienter rätt att söka vård i vilket landsting de vill. För att utnyttja lagen har Min doktor och Kry avtal med två privata vårdcentraler, som i sin tur har avtal med Region Jönköpings län. Därför räknas varje halländskt nätdoktorbesök som ett besök hos en privat vårdcentral. Region Jönköpings län fakturerar Region Halland, som då får betala för ”utomlänsvård”. Under 2016 innebar det en kostnad på 2.135 kronor per besök.

Från och med i år gäller ett lägre pris på 1.200 kronor. SKL utreder just nu om detta är ”rätt” kostnad, och Region Halland väntar på besked.

Billigare via vårdcentral

Regionen har sedan tidigare ett samarbete med Min doktor, som möjliggör för halländska vårdcentraler att hänvisa patienter till nätdoktorerna. Genom det här avtalet betalar regionen bara 450 kronor per besök.

Dock besöker de flesta patienterna webbdoktorer utan att gå via vårdcentralen först. De allra flesta besöken kostar alltså regionen 1.200 kronor. I februari i år hade Region Halland betalat 197.000 kronor för halländska patienter som använt Min doktor via en vårdcentral. Kostnaderna för patienter som besökt nätdoktorer på ”vanligt” sätt uppgick sammanlagt till drygt 1,1 miljoner kronor. Sammanlagt har regionen alltså betalat 1,3 miljoner kronor för hallänningarnas nätdoktorbesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.