Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen: ”Vi följer de nationella riktlinjerna för vilken vård vi ger asylsökande” Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Regionen: ”Vi följer de nationella riktlinjerna för vilken vård vi ger asylsökande”

Uppdaterad
Publicerad

I Region Halland följer man de nationella riktlinjerna från socialstyrelsen kring vilken vård asylsökande ska få. Enligt chefläkare Anders Åkvist täcker den vården som ska erbjudas mycket, och riktlinjerna är tydliga.

– För att göra en avvägning om det är vård som inte kan anstå eller inte behöver man naturligtvis lyssna på patienten.

Som vuxen asylsökande i Sverige har du rätt till akut vård och till ”vård som inte kan anstå”. Det betyder att du har rätt till vård om ditt hälsotillstånd skulle kunna bli livshotande eller få allvarliga konsekvenser om du inte snabbt får vård.

Eftersom Yuliia inte fått mens på över ett halvår har hon flera gånger sökt sig till både vårdcentraler och sjukhus, men där fått beskedet att hon inte har akuta symptom.

– Om det verkligen är så att en vårdsökande har fått fel besked när hon sökt vård, så vill vi såklart titta på det, säger Anders Åkvist.

Hur kan man veta vilken vård en patient behöver utan en undersökning?

– Precis som i alla bedömningar vi gör inom vården så måste ju en läkare eller sjuksköterska skaffa sig den nödvändiga informationen för att göra en bedömning av vilka medicinska behov som finns, säger chefläkare Anders Åkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.