Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Graviditet och förlossning är en vård man gärna inte vill skapa köer, säger Anna Pohjanen, förvaltningschef  på Ambulans diagnostik och hälsa i Region Halland. Foto: TT/SVT

Regionens uppmaning: Kom inte till Halland och föd barn i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kom nästan var femte födande på Hallands sjukhus från grannregioner som Västra Götaland, Kronoberg och Skåne. Men i sommar vill Region Halland säga nej tack till förlossningsturister. Orsaken är barnmorskebristen.

Kapaciteten på förlossningsenheterna i Varberg och Halmstad kommer behöva dra ner på kapaciteten till 75 procent av den man hade förra sommaren, uppger Region Halland.

I klippet berättar Anna Pohjanen, förvaltningschef  på Ambulans diagnostik och hälsa i Region Halland, hur det påverkar tillgängligheten till förlossningsvården i Halland.

Förlossningsturismen i Halland

2022 föddes 3 919 barn i Halland.

18,2 procent av de födande kvinnorna var bosatta i en annan region, merparten i Västra Götaland, Kronoberg och Skåne.

Under sommarmånaderna ökade andelen patienter från andra regioner ytterligare – 27 procent i Varberg och 23 procent i Halmstad under juli 2022.

Källa: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.