I klippet svarar Region Hallands chefläkare Anders Åkvist på frågor kring hur vaccinationen mot covid-19 kommer att gå till. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Så ska vaccineringen mot covid-19 gå till i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen föreslår att vaccination mot covid-19 ska vara avgiftsfri. Se Region Hallands chefläkare, Anders Åkvist, berätta hur man planerar för att vaccinera hallänningarna.

På onsdagen fattade regionstyrelsen i Halland beslut om att föreslå att vaccinationen mot covid-19 ska vara gratis för hallänningarna. Förslaget om avgiftsfri vaccination omfattar också personer bosatta i andra regioner men som tillfälligt arbetar eller studerar inom Halland eller personer från andra länder som av liknande skäl eller asylskäl uppehåller sig i Halland.

– Det är viktigt för oss att det inte blir en kostnadsfråga om huruvida man kan vaccinera sig eller inte. Därför vill vi att det ska vara kostnadsfritt. Vi måste få stopp på den här smittan så att samhället kan börja fungera igen, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Coronapandemin

Regionstyrelsen har nu skickat förslaget vidare till Regionfullmäktige som kommer att fatta beslut i ärendet.

Kan kosta 100 miljoner kronor

Folkhälsomyndigheten har definierat tre målgrupper, där personer som är 70 år och äldre tillsammans med medicinska riskgrupper får högsta prioritet. I andra hand prioriteras vård- och omsorgspersonal och därefter alla övriga som fyllt 18 år.

I Halland motsvarar detta cirka 264 000 personer. Regionens kostnad för vaccineringen är i dagsläget inte fastställd utan den beror på hur många som vaccinerar sig, men totalkostnaden kan landa på över 100 miljoner kronor.

I klippet ovan svarar Region Hallands chefläkare Anders Åkvist på frågor kring hur vaccinationen kommer att gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet