Stefan Orrdal, kyrkohede vid Falkenbergs pastorat. Foto: Svenska kyrkan/TT

Regnbågsflagga stulen från Skrea kyrka i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen upptäcktes att regnbågsflaggan som hade hissats upp vid Skrea kyrka i Falkenberg hade stulits.

– Om någon tycker att det är fel att kyrkan står upp för allas lika värde får man höra av sig, men att möta det med stöld och skadegörelse är tråkigt och onödigt, säger Stefan Orrdal, kyrkohede.

Att hissa upp regnbågsflaggor har Falkenbergs pastorat tagit som ett gemensamt beslut för de kyrkor som har en flaggstång. I Skrea kyrka hissades flaggan upp i början av veckan, men bara några dagar senare blev den stulen, något som Hallands Nyheter var först med att rapportera.

– I torsdags morse när arbetskamraterna kom till kyrkan var den nedriven, någon hade lossat linan och tagit den med sig, säger kyrkoheden Stefan Orrdal.

Positiv respons på flaggan

Han säger att stölden av flaggan gör honom ledsen.

– Naturligtvis är det en trist attityd att ge sig på en symbol som handlar om människors lika värde. Jag hoppas att det är någon som vill ha egen, men det tror jag inte. Det är tråkigt om det är mot kyrkans arrangemang där vi menar att vi tar ställning mot våld orättvisor.

Han tillägger också att det varit stor positiv respons från allmänheten att regnbågsflaggan varit upphissad.

– Vi får inte hänga med huvudet bara för att någon agerar utanför ramarna, säger han.

Vigslar under Pridefestivalen

Under lördagen kommer representanter från kyrkorna finnas på plats och delta i Pridefestivalen som pågår i helgen i Falkenberg. De kommer bland annat finnas på plats för par som vill gifta sig på plats, en möjlighet som funnits varje år under Pridefestivalen i Falkenberg. 

– Vi gläds åt det som är gott och roligt i detta och ser fram emot en fin dag imorgon, säger Stefan Orrdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.