Klicka på klippet för att höra Louise Brädde, livräddare på Tylösand berätta om deras sommar har varit än så länge. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Rekordmånga drunkningar i juni – Tylösands livräddare vill se fler bevakade stränder

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Livräddningssällskapets statistik på antalet drunkningar visar att det omkommit rekordmånga i juni 2020 på grund av drunkning. Totalt rör det sig om 23 personer som drunknat under månaden, vilket är den högsta siffran för juni på 2000-talet. Nästintill hela svenska östkusten står dock utan livräddare, till skillnad från västkusten, vilket livräddarna på Tylösand vill se ändring på.

I  Tylösand, utanför Halmstad, har livräddarna haft fullt upp i sommar, men ingen badande har omkommit. Medeltalet för antalet personer som drunknat i juni i Sverige under 2000-talet är 14. Förra året omkom 10, i år är 23 personer ett dyster rekord.

– Vi hade behövt fler bevakade stränder i Sverige, säger Louise Brädde,  livräddare i Tylösand.

Orsakerna bakom det höga talet tros vara det varma vädret i början av sommaren samt pandemin som får fler att semestra hemma, menar Livräddningssällskapets.

I klippet nedan hör du Louise Brädde, livräddare i Tylösand, ge tre tips för att undvika drunkningsolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.