Mia Carlsson, larm- och jouransvarig på Kattfotens katthem, berättar att de 16 katterna är det största fyndet hon varit med om. Foto: Privat

Rekordstort fynd av övergivna kattungar i Haverdal

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson i Haverdal hörde pip från ett par lådor i skogen – och fann 16 instängda katter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mia Carlsson på Kattfotens katthem.

Det var under tisdagsmorgonen som en privatperson larmade Kattfotens katthem i Halmstad. Personen hade då hittat fyra vuxna honor och 12 kattungar instängda i lådor i ett skogsområde, vilket är den största dumpningen av katter i katthemmets historia.

– Det är helt ofattbart att någon kan överge sina husdjur på det sättet. Då kan man inte ha någon vidare syn på liv, säger Mia Carlsson, larm- och jouransvarig på Kattfotens katthem.

”Kunde plågats till döds”

Katterna lämnades in till Kattfotens katthem i Halmstad. Foto: Privat

Härnäst kommer katterna undersökas av veterinär och därefter placeras i jourhem. Kattungarna, som uppskattas vara sex veckor gamla, hade förmodligen inte klarat sig länge i värmen, berättar Mia Carlsson.

– Det är fruktansvärt och man blir ledsen. Vad hade hänt om de inte hade hittats? Då hade de legat och plågats till döds i värmen, säger hon.

Stort engagemang

Mia Carlsson skrev ett inlägg på sociala medier och berättade om fyndet. På tisdagskvällen hade inlägget fått nästan 700 delningar, och många reaktioner bestod av ilska och besvikelse.

– Men jag har också blivit nedringd av människor som vill hjälpa till. Utan våra följare vore vi ingenting.

Under 2019 kommer en ny djurskyddslag införas, en lag som bland annat ska skydda sommarkatter. Det blir då olagligt att överge sina husdjur.

– Problemet är att man aldrig kan veta vem som dumpar katter. Det kan vara bra i de fall då vi får tips från grannar om vem som kan ha lämnat en katt. Men de flesta gör det i skydd av mörker, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.