Foto: TT

Restauranggäster magsjuka i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 personer har insjuknat i magsjuka efter en konferens i Falkenberg i förra veckan. Nu försöker smittskyddsenheten spåra orsaken till magsjukeutbrottet.

– Vi har haft kontakt med ungefär 50 personer, och hälften uppger att de blivit sjuka, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare på Smittskydd Halland.

Det var under en konferens i Falkenberg i förra veckan som ett stort antal gäster drabbades av magsjuka, något som Hallands Nyheter var först med att rapportera om.

Minst 25 personer uppges ha insjuknat i magsjuka med symptom som diarré och feber efter att ha ätit på en restaurang i samband med konferensen. En siffra som kan stiga.

– Hittills har vi haft kontakt med ungefär 50 personer och hälften uppger att de blivit sjuka, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare på Smittskydd Halland.

”Bajsbakterien”

I början av veckan kopplades smittskyddsenheten in för att utreda orsaken till utbrottet och hos två av de insjuknade personerna har man kunnat konstatera tarmbakterien E-coli, också kallad bajsbakterien.

– I allmänhet kommer E-coli från importerade bladgrönsaker. Men det är för tidigt för att uttala sig om vad som orsakade utbrottet i det här fallet, säger Mats Erntell.

Ingen maträtt misstänkt

Under fredagen kommer Smittskyddsenheten att gå ut med enkäter till alla kända gäster, och i början av nästa veckan hoppas man ha spårat smittan. I nuläget finns det ingen riktad misstanke mot någon speciell maträtt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.