Falkenbergsrevyns ”Nassarna” och Halmstadrevyns ”Rester med gester” är två av numren som tävlar i revy-SM. Foto: Falkenbergsrevyn/Göörglad Nya Halmstadrevyn

Revy-SM kommer hem till revyns mecka

Publicerad

Revy-SM kommer till Halmstad och i finalen står Halland mot Halland på hemmaplan. Se två av bidragen som tävlar på Halmstad teater.

Revytraditionen är stark i Halland. Både Halmstadrevyn och Falkenbergsrevyn – som dessutom är Sveriges mest sedda revy – har båda tagit hem flera titlar i revy-SM.

Mer än bara en tävling

Och nästa vecka hålls arrangemanget för andra gången i Halmstad och båda revyerna finns återigen med i finalfältet.

Men de står också som arrangörer tillsammans med Laholmsrevyn och Hallands bildningsförbund.

Arrangemanget är mer än bara en tävling.

– Det kommer omkring 350 revydelegater från hela landet till Halmstad. Och det är mer än bara tävlingen. Det arrangeras också seminarier, revygolf, revylopp och yoga för deltagarna, bland annat, säger Niklas Nilsson, en av projektledarna för arrangemanget.

Piano på Storgatan

För allmänheten märks arrangemanget framförallt vid inviningen på torsdag kväll.

– Det blir en scen på Stora torg och på Storgatan ställs tre pianon ut och runt dem kan blir lite underhållning och sketcher, säger Niklas Nilsson.

På fredag och lördag hålls sedan de offentliga finalföreställningarna med revybidragen som tävlar om titlarna i fem kategorier: Sketch, Lokalnummer, Sång och musik, Dans och rytm och Monolog.

– Då sätts alla finalbidragen ihop till en föreställning som ju ska vara Sveriges bästa revy. Och intresset verkar vara stort. Av 1800 biljetter är redan tusen sålda, säger Niklas Nilsson.

Halland mot Halland

Göörglad Nya Halmstadrevyn tävlar med hela fyra bidrag, varav två redan är direktuttagna till final – de andra två får försöka ta sig vidare genom torsdagens semifinaler.

Vad har ni för chanser att vinna på hemmaplan?

– Att tävla i revy är inte det lättaste. Det enda jag kan säga är att våra nummer är starka och absolut har vinstchans, säger Niklas Nilsson.

Och Halmstads revyartister kommer i minst en av tävlingsklasserna att ställas mot arrangörskollegorna i Falkenbergsrevyn som bidrar med två nummer.

– Jag tror att någon av dessa har chans att ta en SM-titel och även om man egentligen inte kan tävla i revy så vill vi självklart gärna vinna när vi nu är med och tävlar på hemmaplan i Halland, säger Magnus Wernersson, vd för Falkenbergsrevyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer