Elisabeth Falkhaven tycker att det saknas mycket kunskap om hastars beteende. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ridsport ger många skador

Uppdaterad
Publicerad

Många ryttare råkar ut för olyckor med allvariga skador som följd. Enligt hästexperten Elisabeth Falkhaven
är det till stor del brister i kommunikationen och hanteringen av hästarna som ligger bakom olycksfallen.

– Hästar är flyktdjur. De är stora och väger kanske 5-600 kilo och saker som händer, händer väldigt snabbt, säger Elisabeth Falkhaven från Hushållningssällskapet, som är expert på hästar och säkerhet.

Mer än tusen personer personer råkar ut för hästolyckor med allvarliga skador som följd varje år. Det visar statistik från Agria djurförsäkring. Och olyckorna minskar inte.

Saknas kunskap

Elisabeth Falkhaven anser att bristen på kunskap och hanteringen av hästen är den sörsta orsaken till olyckor.

– Det saknas jättemycket kunskap. Och det tar sig inte bara uttryck i att människor blir skadade, utan många hästar blir skadade helt i onödan också. För att man rider dem för hårt, pressar dem för hårt och tar hand om dem för mycket. Det vill säga att de inte får lov att vara hästar, säger hon.

Unga mest drabbade

Mest skador är det i åldersgruppen 10 – 29 år. Det är de som är mest aktiva och därför har de mest skador. Sedan minskar olyckorna under en period.

– Nedgången beror troligen på att många tar nog en paus i hästverksamheten för att föda barn och bilda familj. Efter fyrtio kommer en del tillbaka till sporten, är aktiva under ett tiotal år, med stor skaderisk som följd, säger Stefan Fur, affärsområdeschef häst på Agria djurförsäkring.

Flest kvinnor

Nittio procent av de skadade är kvinnor. Och hälften av skadorna handlar om frakturer som brutna armar, ben, fingrar och tår. Under 2015 ledde femton procent av anmälda skador till Agria till bestående besvär.

Lär känna hästen

Elisabeth Falkhaven har ett recept för att undvika skador. Att skapa en relation med hästen.

– Det är relationen med hästen som är det roliga. Det vet vi som håller på med hästar. När man har en relation med en häst så är det en fantastisk upplevelse. Men är man intresserad av att lära sig att ha en relation med en häst, så krävs det tid. Och då behöver man titta och betrakta och förstå att det är individer, säger Elisabeth Falkhaven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer