Ringhals kärnkraftverk har reaktorerna Ringhals 3 och 4 i drift, medan Ringhals 1 och 2 är under avveckling. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ringhals 3 går på halv effekt under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Elproduktionen i Ringhals 3 halveras i slutet av veckan under cirka två dygn. Beskedet kommer i ett redan ansträngt läge för den svenska energiförsörjningen.

– Den främsta påverkan kommer vara på elpriserna. Men det är klart att marginalerna går ner när sånt inträffar. Vi blir mindre robusta för störningar, uppger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät till SVT.

Mellan klockan fyra på fredagsmorgonen 10 december fram till midnatt kommer Ringhals 3 leverera 537 megawatt, mot vanliga 1074 megawatt. Det framgår av ett marknadsmeddelande till elbörsen Nordpool.

– Det är vår leverantör General Electric som har uppmärksammat oss på ett allmänt fel som kan förekomma vid den här typen av konstruktionslösning, säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals till Dagens nyheter.

Försiktighetsåtgärd

Det handlar om en försiktighetsåtgärd för att inte riskera ett längre stopp framöver, berättar Anna Wallrud för tidningen.

Sedan augusti är reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk avställd för reparation.

Energimyndighetens senaste lägesbild för elförsörjningen visar att ”osäkerheten ökar markant” under perioden 9 till 18 december, då även reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk tas ur drift för underhåll.

Under onsdagsförmiddagen meddelade Ringhals att man går ner på halv effekt även under söndagen.

– Vi räknar med att vara uppe i full effekt under måndagen, säger Björn Linde, vd på Ringhals, till SVT Nyheter Halland.

På måndagsmorgonen gick Ringhals ut med att kontroll och åtgärder av generatorerna är klara. På måndagen ökades reaktorns effekt och enligt Ringhals är den upp i full effekt måndag förmiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.