Ringhals ledning om andra snabbstoppet på Ringhals 3

Uppdaterad
Publicerad

Nu har reaktor 3 på Ringhals utanför Varberg ännu en gång stoppats. Det här är andra gången på kort tid som snabbstoppet sker. Ringhals vd Björn Linde ser allvarligt på stoppet.

– Det är inte önskvärt, säger han.

Det var 20 december som första automatstoppet inträffade, orsaken var då på ett signalfel i en styrstav i reaktorhärden. Det dröjde alltså sex dagar tills reaktor 3 på Ringhals nådde full effekt. Men så skedde det igen på torsdagskvällen.

– Vi behöver lösa upp det här eftersom att kärnkraften är så viktig, så behöver vi leverera och inte minst under vinterperioderna, säger vd Björn Linde.

Elpriserna kan höjas

Under fredagen har det nya snabbstoppet ännu inte kunnat åtgärdas. Enligt den senaste prognosen ska elproduktionen vara igång på lördagen.

Ringhals vd tror att elpriserna kan påverkas av stoppet men han vet inte exakt på vilken nivå i dagsäget.

– Kärnkraften är stora elproducenter, så någon form av effekt får det på elförsörjningen och därmed priser, sedan hur mycket beror på hur andra kraftslag producerar, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.