Risk för brand i gamla trähus

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i den gamla trästaden i Eksjö nu i helgen, varnar räddningstjänsten Väst för att liknande bränder skulle kunna uppstå på andra håll i Sverige. Bland annat i Halland där räddningstjänsten nu går ut med en varning bland annat för hus där man borrat hål för fiberkabel.

– Vi har samma typ av bebyggelse i Falkenberg och Varberg, äldre sammanhängande träbebyggelse. Så vi har alldeles säkert samma risker här som de har däruppe, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten Väst.

K-märkta hus kan ha inbyggd brandfara

När de här husen byggdes, fanns det ju ingen bygglagstiftning. Och dessutom är de här gamla träbyggnaderna ofta K-märkta, så det går inte att göra vad som helst med dem. Men det går ändå att göra något för att förbättra brandskyddet. Och i höst ska räddningstjänsten Väst ut och inspektera dem och titta på hur det ser ut med utrymningsvägar, vindar, källare och innergårdar.

Fastighetsägare bär ansvar

Men det är inte bara de gamla trähusen som är brandfarliga, utan många av de gamla radhusen från 50-, 60- och 70-talet också.

– Till exempel att man hade gemensamma vindar, att man inte skyddade själva takfoten mot spridning av brand och så vidare. Vilket gör att vi får väldigt hastiga brandförlopp om det börjar brinna i de här fastigheterna, säger han.

Men nu efter en dom från i somras från högsta förvaltningsdomstolen, som handlade om en tvist mellan Uppsala brandförsvar och flera radhusägare, kan räddningstjänsten kräva att fastighetsägarna åtgärdar brister i brandskyddet.

– Ja, det är alltid ägaren som ansvarar för skyddet av fastigheten. Vi har fått ett utslag från Uppsala som säger att det är skäligt att vi går in och kräver sådana åtgärder, säger han.

Brandgaser kan läcka genom hål i väggar

Sedan handlar det om att radhusägarna gör egna installationer som försämrar brandskyddet också.

Det handlar bland annat om att fiberdragning gör bostadshus till schweizerostar med hål där farliga och lättantändliga brandgaser kan åka igenom.

– Jag fick en bild för ett tag sedan som visade att man hade slagit en hammare för att göra hål i en gipsvägg. Sedan har man trätt igenom en fingertjock kabel genom väggen och lämnat det så. Det är klart att det gick snabbt att installera, men skyddet var ju totalt borttaget från den väggen, säger Klaus Heinsvig.

Det har blivit allt vanligare att både privatpersoner och hantverkare borrar hål i väggar för att dra igenom fiberkabel, men slarvet med tätning av hålen är stort.

När man gör hål i väggarna för bland annat fibergenomdragning måste man använda ett speciellt brandhärdigt tätningsmedel. Gör man inte det finns det risk att brandgaserna sprider sig genom hålen kan antändas och bli en explosionsartad brand.

Vad kan man göra själv?

– Du måste alltid titta på ditt eget skydd. Du kommer väldigt långt med sunt förnuft. Snåla inte med de få kronor som det kostar att bättra på ditt brandskydd. Se till att du har släckutrustning hemma, att du har brandvarnare och brandfilt hemma, så att du kan göra något om det händer någonting. Och är det gjort installationer eller om du är tveksam om en sådan, ställ frågan till dem som är sakkunniga, så får ni hjälp, säger Klaus Heinsvig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.