Stationshuset evakuerades efter att man funnit sprickor i byggnaden. Foto: SVT

Riva eller förstärka – på onsdag avgörs entréns framtid

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan upptäckte Trafikverket sprickor i entrén tilll Varbergs station och resenärer fick utrymmas. Nu finns det två möjliga utvägar för utbyggnaden. Antingen förstärks den upp eller rivs.

Delar av Varbergs stationshus kan komma att rivas, vilket Hallands Nyheter var först med att rapportera.

Till SVT Nyheter Halland säger Trafikverket att de utreder tre alternativ för utbyggnadens framtid, men att de lutar åt två stycken. Att den antingen rivs ner och byggs upp, eller så förstärks den upp i grunden.

– Vi utreder tre olika alternativ. Vi kan inte låta den stå kvar som den är, säger Mathias Wärja, projektledare på Trafikverket.

K-märkt byggnad

Eftersom byggnaden är K-märkt så är det inte ett alternativ att bara riva ner hur som helst. Det måste ske i dialog med stadsbyggnadskontoret.

– Vi lutar åt två alternativ. Antingen att vi grundförstärker utbyggnaden eller så plockar vi ner den och bygger upp den igen. På onsdag har vi nästa möte och kommer att fatta beslut om hur vi går vidare.

Finns det några sprickor i intilliggande byggnader?

– Det finns det inte.

I klippet berättar Mathias Wärja om vad som hände med byggnaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stationen i Varberg är utrymd tills man vet mer om sprickorna och hur pass säkert det är att vistas i byggnaden. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varbergstunneln

Mer i ämnet