Robotar skapar teknikintresse

Uppdaterad
Publicerad

Programmerbara robotar, bloggar och smartboards. Skolundervisningen översvämmas av digitala verktyg och i Kungsbacka ska nu alla pedagoger få bättre koll på de nya hjälpmedlen.

Ett tryck på startknappen och roboten Snickers börjar röra sig på golvet enligt ett bestämt mönster. Svea Wistrand i klass 1 på Kullavikskolan vill visa hur det går till och springer och hämtar programmeringsboken.

– Man trycker på några knappar och sedan start. Den kan göra massa saker, säger hon entusiastiskt.

Roboten ingår sedan några år tillbaka i teknikundervisningen på Kullaviksskolan. Nu ska den visas upp för alla pedagoger i Kungsbacka. På torsdagen ska 2000 lärare i förskolan och grundskolan via föreläsningar och workshops få lära sig mer om digitala verktyg.

– Vi måste satsa på kompetensutveckling inom digitala verktyg, för elevernas skull. Det här är ett sätt att göra det, säger Lars Clemensson, utvecklingsledare på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Vad gäller Kullavikskolans robotar så köptes de in med pengar som skolan vunnit i olika tekniktävlingar. Välinvesterade pengar vad det verkar.

– Syftet är ju att få eleverna mer intresserade av teknik. Vi använder den på Elevens val och den har blivit oerhört populär, säger lärare Klas Mårdh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.