Peter Wahlbeck på högskolan i Halmstad idag. Foto: SVT

Här är roboten som tolkar dina känslor

Uppdaterad
Publicerad

En robot som kan känna hur du mår – ja, det använder man sig av på högskolan i Halmstad. Hjälp har man fått av en välkänd halländsk profil.

På högskolan i Halmstad sitter Peter Wahlbeck och målar tillsammans med en robot som om han aldrig gjort annat. Roboten mäter av hans hjärnaktivitet och översätter den till ett känslomässigt stadie som den målar av.

– Och då ska man ha vissa färger som man måste enas om, till exempel vad en irriterande färg är. Det är djupt det här, det är ju lite djupt, säger Peter Wahlbeck.

Projektet, som i korthet går ut på att människors känslor ska tolkas genom konst, har varit igång i ungefär ett halvår.

Stort behov

Vad finns det för behov av en sådan här robot tänker ni?

– Det finns ju väldigt många olika behov. Den kan användas av folk med icke verbal autism till exempel, som har svårt att uttrycka sina känslor. Eller så kan det vara för folk som inte kan måla, om de har fysiska skador, säger Daniel Westerlund, student.

Peter Wahlbeck har bjudits in för att coacha studenterna. Just idag skulle roboten tolka när Wahlbeck tänkte på något glatt, och på något irriterande.

”Helt irriterad”

– Jag tänkte på en vacker sommardag. Och när jag skulle tänka på något irriterande så tänkte jag på en grej som jag beställt och sen när man får produkten så är det bara skit. Då blir man ju helt irriterad.

Hur svarade roboten på det då?

– Den var inte så irriterad som jag, haha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.