Romer på plats i Didings villa

Uppdaterad
Publicerad

De nio romer som i veckan fick veta att de inte får bo kvar i sina tält vid Kärleksparken i Varberg har nu flyttat in i Lasse Didings villa.

På dagarna sitter de tio romerna på gatorna runt om i Varberg för att försöka få in lite pengar. Nätterna har de spenderat i tält i Kärleksparken nere vid vattnet. I dag fick de inte längre bo kvar i parken och precis som på många andra ställen i landet blev de tvungna att packa sina saker, städa och flytta på sig.

I Varberg har historien med romerna tagit en annorlunda vändning. Varbergsprofilen Lasse Diding fick ett samtal om han hade någon idé om vart de kunde ta vägen och det slutade med att han nu öppnar sitt hus för de tio EU-migranterna.

— Det är väl naturligt att om man är priviligerad som jag, att man vill hjälpa dem, säger hotellägaren och varbergsprofilen Lasse Diding.

Får låna huset fram till sommaren

Eftersom det stora huset i ett av Varbergs finare områden renoveras får de bo i källaren, men har tillgång till huset om det skulle vilja. Själv bor Lasse Diding i en enrummare på tomten. Huset får de låna i alla fall fram till sommaren då renoveringen fortsätter.

— Det är klart att det inte är en långsiktig lösning, säger Lasse Diding.

Vad tjänar du själv på att du lånar ut ditt hus?

— Man måste inte tjäna på allt man gör. Jag tjänar ju på andra saker, som mitt jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.