Jesper Eneroth (S) och Johanna Palmelid (SD). Foto: SVT

S och SD strider om makten i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det kyrkoval och trots att det finns ett tiotal nomineringsgrupper att välja mellan framställs valet som en kamp mellan S och SD.

– Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är ju huvudmotståndare i det här valet, säger Johanna Palmelid (SD).

Sverigedemokraterna gör sin största satsning någonsin på kyrkovalet. Politikern Johanna Palmelid från Varberg är en av partiets omkring 750 kandidater i valet och hon tror att Svenska kyrkan är viktig för partiets väljare.

– Man går till kyrkan när det är barndop, konfirmation, skolavslutning, när man gifter sig och när man dör vill man ofta begravas i kyrkan. Även om man inte är troende tror jag att många tycker det är oerhört viktigt, säger Johanna Palmelid (SD).

Kyrkovalet har målats upp som en kamp mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, och det är bild Johanna Palmelid delar.

– Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är ju huvudmotståndare i det här valet, det är jag helt övertygad om. Det är Socialdemokraterna som driver på liberaliseringen av kyrkan, så det är är en korrekt iaktagelse. Sen om det gynnar oss eller inte vet jag inte men jag kan tänka mig att det gör det, säger hon.

”Diametralt motsatta åsikter”

SD menar att S driver kyrkan åt vänster. Socialdemokraterna håller förstås inte med utan menar att Svenska kyrkan ägnar sig åt klassiska kyrkliga värderingar som den alltid har gjort.

– När man hör Sverigedemokraterna ta klassiska kyrkliga värderingar och sätta dem i ett hägn av någon slags vänsterpolitisering så menar jag att det är felaktigt. Svenska kyrkan har alltid jobbat för att hjälpa utsatta medmänniskor, både i Sverige och utomlands, säger Jesper Eneroth (S), gruppledare kyromötet.

TV: Så fungerar kyrkovalet

Statsvetaren Jan Strid menar att S och SD står så långt ifrån varandra ideologiskt att det är naturligt att de båda partierna målas upp som huvudmotståndare.

– Det är två för närvarande väldigt starka partier i rikspolitiken som har diametralt motsatta åsikter. De tycker så hjärtligt illa om varandra så därför vill dem stoppa varandra, säger Jan Strid.

”Måste hjälpa alla”

Socialdemokraterna menar att SD gör skillnad på människor i det kyrkliga biståndsarbetet.

– SD vill rikta in sig på att hjälpa bara utsatta kristna. Men vi ska inte hjälpa för att dem vi hjälper är kristna, utan för att vi är kristna, säger Jesper Eneroth.

– Kristna blir förföljda, torterade och mördade på grund av sin tro. Det är klart att vi ska hjälpa kristna, men inte enbart kristna. Vi måste ju hjälpa alla, säger Johanna Palmelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.