Söndag 11 september 2022 gick Halland till val – och natten mot måndag stod det klart att flera halländska kommuner nu står inför en hel del stora politiska förändringar. Foto: TT

Så blev resultaten i de halländska valen – kommunerna och regionen

Uppdaterad
Publicerad

Nya partier kom in. Några åkte ur. Flera styren föll. Här är resultaten efter valnatten i alla Hallands kommuner – och i regionen.

Kungsbacka

Socialdemokraterna ökade mest av partierna i Kungsbacka, men Moderaterna sitter ändå ohotat kvar som största partiet. De kan fortsätta regera i majoritet med allianspartierna C, KD och L – om de vill. Sverigedemokraterna går fram ett mandat jämfört med förra valet.

Valresultat för kommunvalet i Kungsbacka. Foto: SVT

Varberg

Alliansen förlorar sin majoritet. Sverigedemokraterna ökar och säger till SVT att de nu vill ingå i ett nytt högerstyre. De två nybildade lokala partierna Varbergspartiet och Tjugofyrasju tar båda plats i kommunfullmäktige.

Valresultat för kommunvalet i Varberg. Foto: SVT

Falkenberg

Socialdemokraterna är fortsatt största parti i Falkenberg, men samtidigt får nuvarande koalitionen Framtid Falkenberg (S, KD, L, MP) inte tillräckligt med mandat för att kunna regera i majoritet. Oppositionspartierna Sverigedemokraterna och Moderaterna går framåt, medan Centerpartiet är valets stora förlorare.

Valresultat för kommunvalet i Falkenberg. Foto: SVT

Hylte

Socialdemokraterna backar kraftigt och koalitionen Framtid Hylte (S, L, V och Kommunens väl) ser ut att tappa makten. Sverigedemokraterna växer och Kristdemokraterna kommer tillbaka till kommunfullmäktige efter två mandatperioder utanför kommunpolitiken i Hylte.

Valresultat för kommunvalet i Hylte. Foto: SVT

Halmstad

De två nybildade partierna Hjärta för Halmstad och Halmstads lokala parti tar sig båda in i kommunfullmäktige. De styrande allianspartierna, och framförallt Moderaterna, förlorar samtidigt sex mandat och får svårt att fortsätta regera i nuvarande konstellation.

Valresultat för kommunvalet i Halmstad. Foto: SVT

Laholm

Sverigedemokraterna blir största parti i kommunen. Medborgerlig samling gör ett starkt val och får fyra mandat. Valresultatet kan leda till ett helt nytt högerstyre i Laholm. Nuvarande sexpartikoalitionen, med Centerpartiet som ledare, får inte ihop tillräckligt med röster för att kunna regera vidare i nuvarande form.

Valresultat för kommunvalet i Laholm. Foto: SVT

Regionen

C och L tappar varsitt mandat, vilket innebär att den styrande alliansen inte längre får ihop en majoritet. Ingen annan tydlig koalition får heller ihop majoritet. Miljöpartiet åker ur regionfullmäktige och Sverigedemokraterna växer med två mandat.

Valresultat för regionvalet i Halland. Foto: SVT

Innan valresultatet fastställs ska Länsstyrelsen kontrollräkna alla röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet