Marie Johansson är projektledare för Farehamnen i Varbergs kommun. I klippet ovan berättar hon mer om vad som kommer finnas i hamnen. Foto: SVT

Så dyr blir nya Farehamnen i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Nya hamndelen Farehamn i Varberg blir drygt 200 miljoner kronor dyrare än planerat, när hamn- och gatunämnden i Varberg nu tagit beslut att danska företaget Per Aarsleff ska få bygga den.

– Det är en högkonjunktur och ökade råvarupriser på framförallt betong och stål som påverkar, säger Marie Johansson, kommunens projektledare.

Projektbudgeten för Farehamnen var tidigare satt till 572 miljoner kronor. Efter att upphandlingen nu är klar blir prislappen totalt 792 miljoner kronor.

Varbergs kommun som ska stå för en fjärdedel av kostnaden och kommer att betala runt 200 miljoner. Resten står Hallands Hamnar för. 

I klippet ovan får du se kommunens egna bilder på hur de planerat att det ska se ut i den nya hamndelen. Foto: Foto: Varbergs kommun

Tanken är att byggnationen ska dra igång i november och att hamnen ska vara klar under 2024.

I klippet ovan kan du se hur det är tänkt att det ska se ut och varför hamnen byggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.