Så firas det på asylboendet när ramadan är över

Uppdaterad
Publicerad

På asyboendet Arena hotel i Halmstad har omkring två tredjedelar fastat under ramdan, på fredagen samlas 300 personer för att fira eid al-fitr- den festliga avslutningen på fastemånaden.

I videoklippet här ovan kan du se lite av förberedelserna på asylboendet Arena hotell på Vallås i Halmstd, inför Eid al-fitr, festen som nu hålls när årets muslimska fastemånad, ramadan, är över.

Läs mer: ”Ska bli kul att gå på fest och äta baklava”

Röda korset är med och stöttar firandet.

– Vi kommer ha fiskedamm med leksaker som folk har skänkt, ansiktsmålning och senare blir det musikunderhållning, säger Berit Eikberg, en av de frivilliga Röda kors-arbetarna. 

Basel Kousa är musiker och bor på asylboendet. Han ska sjunga och spela under kvällen.

– Jag sjunger en arabisk sång, men jag försöker göra en mix mellan flamenco och arabisk stil, säger han. 

TV-klipp: Baklavabagarens Ramadan: 16 timmars arbete om dagen

Enligt boendechefen på Arena hotel, Adam Rushiti, har omkring två tredjedelar av de boende här fastat under ramadan. Måltiderna har intagits efter klockan tio på kvällarna. För att lösa det praktiskt har boendet fått ändra matrutinerna.

– Vi har paketerar maten och ställt ut mikrovågsugnar så har de kunnat värma och äta när de vill, säger Adam Rushiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.