Länsstyrelsens beredskapsdirektör Niklas Nordgren om hur hallänningarna ska få vatten om vattenreserverna tar slut.

Så förbereder sig länsstyrelsen för vattenstopp

Publicerad

Tankar och tankbilar både från när och fjärran.

Det ska rädda Halland om vattenbristen eskalerar och dricksvattnet sinar helt.

Grundvattennivåerna i Halland är fortsatt låga. Sedan april råder bevattningsförbud i Halmstad och Laholm. Enligt Henrik Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA, har nederbörden i juni inte fyllt på grundvattenmagasinen.

– Vi räknar inte med att få någon påfyllnad av grundvattnet under sommaren, säger han.

Länsstyrelsen har nu tagit fram en beredskapsplan för hur vattenbristen ska hanteras, och hur man ska gå till väga om vattnet tar slut.

Inte bara lokala reserver

Niklas Nordgren är beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

– För att hantera de låga grundvattennivåerna utövar vi tillsyn över vattenverksamheten. Vi stödjer också regionen och kommunerna i den här frågan, bland annat med den här beredskapsplanen, säger han.

Om det skulle sluta rinna vatten ur kranarna i länet, måste det finnas vatten att få tag i på annat håll. Länsstyrelsen har kartlagt vilka andra källor till vatten som finns att tillgå.

– Det vill säga: Vilka tankar och tankbilar har vi i länet? Vi har också identifierat vad som finns i angränsande län, och vad som finns nationellt.

Finns det tillräcklig beredskap ifall vi råkar ut för att vattnet tar slut?

– Jag uppfattar att vi, tillsammans med berörda kommuner, regionen och övriga aktörer har en god beredskap för att hantera eventuella störningar i dricksvattenförsörjningen, säger Niklas Nordgren.

I beredskapsplanen finns också en prioriteringsordning som talar om vilka som först måste förses med vatten om störningar uppstår.

– Vi utgår Livsmedelsverkets rekommendation, där människors liv och hälsa kommer i första hand.

När alla invånare har vatten att dricka, ser länsstyrelsen till så att samhällsviktig verksamhet får vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.