Hur ska barn och unga ha koll på hur Sverige fungerar, vem bestämmer i landet, och hur går det svenska valet till. Matilda Westerman från Varberg vill på ett enkel sätt förklara i faktaboken ”Så funkar Sverige”. Foto: Nadya Norton/SVT

”Så funkar Sverige” – Matilda Westerman från Varberg har skrivit faktabok

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska barn och unga ha koll på hur Sverige fungerar, vem som bestämmer i landet eller hur valet går till?

Matilda Westerman från Varberg vill på ett enkelt sätt förklara i faktaboken ”Så funkar Sverige”.

– Jag fick en förfrågan av förlaget om att skriva boken och jag tycker det var helt fantastiskt. Hur demokrati fungerar har jag funderat på sedan jag var jätteliten, säger Matilda Westerman som skrivit boken.

Vem riktar sig boken till?

– Boken riktar sig till alla nyfikna. En av de vanligaste kommentarerna från vuxna är: ”Den borde jag lästa!” Det är en faktabok för barn, men jag tror att även vuxna har behållning av att läsa den för sina barn, säger Matilda Westerman.

Är det tänkt att skolor ska köpa in boken?

– Det hoppas jag. Men det är inte den primära tanken med boken. Det är att få barn att läsa om hur Sverige funkar och förstå hur de kan påverka. Det är jätteviktigt för mig att det leder till till fler frågor än boken kan ge svar på.

Se Matilda berätta om innehållet i boken i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.