Inte värdigt, säger Magnus Olausson om hemtjänstens städning i pappans lägenhet i Kungsbacka. Foto: SVT/Privat

Så här såg det ut efter fyra års städ från hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten städade hemma hos Magnus Olaussons pappa i fyra år. Men när familjen nu städat ur bostaden kom den dolda smutsen fram.
– Det är inte värdigt, säger Magnus Olausson som tänker anmäla Kungsbacka kommun till IVO.

Magnus pappa är 89 år och dement.

Han har bott i en egen servicelägenhet i Kungsbacka kommun i fyra år och bland annat fått hjälp av hemtjänst med mat, inköp, hygien och städning.

Familjen har haft klagomål under årens lopp och suttit i möte med arbetsledningen om förbättringar.

Magnus anser att pappan inte hållits tillräckligt ren och inte fått den hjälp med mat, inköp och medicinering som han haft rätt till.

Dolt smuts

Men det var när pappan flyttade till annat boende och familjen städade ur lägenheten som Magnus Olausson bestämde sig för att anmäla Kungsbacka kommuns hemtjänst till Inspektionen för vård och omsorg.

Då kom nämligen den dolda smutsen fram.

– Ju mer vi lyfte ju mer hittade vi.

Magnus pappa hade beslut på att kommunen skulle städa två rum och kök plus toalett var tredje vecka.

Hur vet ni att den smutsen ni upptäckte, inte var färsk sedan det senaste städningen?

– Det tog tre professionella städare två arbetsdagar att rengöra. Det finns ingen möjlighet att det kan ha kommit på tre veckor. Det var ingrott. Vi hittade gamla nålar från hans blodsockermätare på golvet i garderoben och mögel i köksfläkten.

Anhörigas ansvar

Vilket ansvar tycker du att ni som anhöriga har haft för att se till att bostaden hålls ren?

– Enligt beslutet ska vi städa det tredje rummet i lägenheten och det har vi gjort. Vi bor inte långt härifrån och har hjälpt honom med det vi kan, däremot inte städningen av de här utrymmena eftersom det är något som kommunen åtagit sig och tar betalt för.

När SVT besöker den tomma lägenheten syns mörka ränder som inte gått bort på toalettstolen.Kommunen uttalar sig inte om det enskilda ärendet, men har efter Magnus klagomål bekostat en städfirma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet