• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Så kan du påverkas av försenad semester

Publicerad

Sjuksköterskor inom Region Halland skjuter på sin semester för att få sommarbemanningen att gå ihop. Men lösningen får nu kritik, eftersom den kan leda till hälsoproblem. Det menar Halmstadforskaren Henrika Jormfeldt.

– Det kan bli problem om man inte kan ta semester tillsammans med sin familj eller att man inte får sol och det här dagsljuset som man behöver för det finns mest av det på sommaren. Och det kan på lång sikt leda till utbrändhet till exempel, säger Henrika Jormfeldt.

Hon är universitetslektor på Högskolan i Halmstad och forskar inom omvårdnad. Dessutom är hon ordförande i PRF, psykiatriska riksföreningen för sjuksköterskor, där hon bland annat jobbar mycket med frågor om arbetsvillkor.

Känsla av tvång

Att skjuta på semestern är frivilligt och ingen tvingas till det men Henrika Jormfeldt menar att vissa kanske ändå offrar sin sommarsemester mot sin vilja.

– Sjuksköterskor är ju av naturen ofta väldigt ansvarstagande. Man tänker på sina patienter och medarbetare och vill vara lojal mot arbetsgivaren och det gör att man kanske, även om man har rätt att välja, känner sig tvungen att anpassa sig för att verksamheten ska gå ihop, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer